Hoe omgaan met stress op het werk?

Hoe ga je om met een te hoge werkdruk?

“Hey, hoe gaat het?” “Goed! Druk zoals altijd!”

Komt dit scenario je maar al te bekend voor? Je werkt ondertussen al weken, maanden of zelfs jaren onder hoge stress en je antwoord op automatische piloot dat alles goed met je gaat.

Maar die lange werkdagen, dat razendsnel werktempo en de oneindige verantwoordelijkheden en deadlines kunnen heel wat negatieve gevolgen hebben op je gezondheid.

Het is belangrijk om tijdig je stress symptomen op te merken en om gezonde manieren te leren om er mee om te gaan.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van stress op het werk?

Stress dat gerelateerd is aan je werksituatie verdwijnt niet zomaar wanneer je de werkplek verlaat. De spanning blijft fysiek en mentaal hangen en kan allerlei klachten veroorzaken.

Stress symptomen

Stress symptomen uiten zich vaak in fysieke klachten zoals hoofdpijn en maagproblemen, maar ook  in humeurigheid en een verstoorde nachtrust.

Gevolgen van stress

Stress is gevaarlijk voor je gezondheid en kan op langere termijn je risico verhogen op allerlei lichamelijke, psychische en gedragsmatige symptomen:

  • Lichamelijke gevolgen: duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid, maag- en darmklachten, slapeloosheid en een verhoogde bloeddruk
  • Psychische gevolgen: spanning, snel geïrriteerd, schrikachtig, opgejaagd gevoel, neerslachtig en verdrietig, een gevoel van machteloosheid en somberheid, depressie, burn-out, concentratieproblemen
  • Gedragsmatige gevolgen: hyperactiviteit, overeten of ondereten, niet kunnen ontspannen, overmatig drugs-, alcohol of medicijngebruik, piekeren, uitstelgedrag of een afstandelijke houding tegenover collega’s of baas en een vermindering van sociale contacten.

Als je een of meerdere van deze symptomen ervaart, heb je waarschijnlijk te maken met overmatige (werk)stress. Hier geven we 10 manieren om op een gezonde en efficiënte manier om te gaan met deze symptomen.

Hoe stress verminderen? Tips voor rustig blijven

Stress volledig vermijden is onmogelijk. Het is een natuurlijk waarschuwingssignaal van je lichaam dat we nodig hebben ter bescherming.

In plaats van deze signalen dus te negeren, is het belangrijk dat we naar ons lichaam luisteren en dat we leren omgaan met de factoren die de werkgerelateerde stress veroorzaken. 

Stress behandelen

Tip 1: Vind de oorzaken van je stress

Voor een periode van 1-2 weken, noteer welke activiteiten of omgevingsfactoren stresserend zijn. 

Zijn er bepaalde collega’s of opdrachten die je spanning bezorgen? Is het een bepaalde setting, en wat voor gevoelens kwamen er hierbij naar boven?

Ga ook na waar je in eerste instantie naar grijpt om de stress te doen verminderen. Misschien heb je de neiging van iets suikerig te eten, of wou je buiten gaan wandelen en het uitzweten? Of misschien klapte je helemaal dicht en kon je niets anders doen.

Wat het ook is, je notities geven een belangrijk inzicht in zowel de oorzaken van je stress alsook de patronen waarmee je momenteel omgaat met deze stress.

Tip 2: Reageer op een gezonde manier op stress

Nu dat je hebt genoteerd op welke manieren je normaal gezien omgaat met je stress, kan je nagaan of dit gezonde en efficiënte reacties zijn. Hier geven we enkele voorbeelden van gezonde reacties:

  • Beweeg je lichaam: Beweging is een heel goede manier om je stressniveaus te verlagen. De beste beweging is bovendien een die jij graag doet en je de meeste ontspanning biedt.
  • Maak tijd vrij voor hobby’s: Het is belangrijk om in je kalender voldoende tijd in te plannen voor je hobby’s en favoriete activiteiten die niets met je werk te maken hebben. Plan aan het begin van de week deze stress-vrije momenten in en probeer er niet van af te wijken. Deze zijn even belangrijk als je meeting op donderdag!
  • Zorg voor voldoende nachtrust: Voldoende slaap is cruciaal om om te kunnen gaan met je stress. Beperk hiervoor je cafeïne later op de dag, zodat je op tijd en diep in slaap kan vallen.  

Tip 3: Leren ontspannen

Als je al een lange periode met stress leeft, kan het zijn dat je het moeilijk vindt om te ontspannen. 

Gelukkig kan je dit terug aanleren aan de hand van mindfulness technieken. Denk hierbij aan meditaties gericht op stress, ademhalingsoefeningen, enz.

Je kan hiermee al beginnen met enkele minuten per dag en dit langzaam opbouwen.

Tip 4: Grenzen zijn nodig

Met onze huidige technologie krijg je al gemakkelijk het gevoel dat je 24/7 beschikbaar moet zijn. 

Dit is echter niet gezond en het is belangrijk dat je voor jezelf grenzen trekt tussen werk en privé. Communiceer dit ook met je omgeving en maak duidelijk dat je onbereikbaar bent tussen bepaalde tijdstippen.

Duidelijke grenzen tonen aan dat je sterk in je schoenen staat en zal mogelijke conflicten tussen werk en privé, met stress tot gevolg, aanzienlijk verminderen.

Tip 5: Afstand is gezond

Bijkomstig op je dagelijkse, gezonde manieren van omgaan met stress, is het ook nodig dat je van tijd tot tijd volledig afstand kan nemen.

Maak ten volle gebruik van je vakantiedagen en zorg ervoor dat je volledig onbereikbaar bent. Als je niet op vakantie kan gaan, kan je nog steeds het weekend gebruiken om offline te gaan en je te richten op totale ontspanning.

Tip 6: Communicatie met je baas

Stressvolle werknemers is geen goede zaak voor de werkgever. Stress op het werk moet een bespreekbaar onderwerp zijn en dien je tijdig met je leidinggevende te bespreken.

Indien de oorzaak van jouw stress je baas zelf is en een neutraal gesprek niet wordt aanhoord, is het zoeken naar een andere werkplek misschien de betere oplossing.

Een werkplek moet een veilige plaats zijn waar je erkend en gewaardeerd wordt. Je (mentale) gezondheid is het allerbelangrijkste en je werksituatie moet daaraan bijdragen.

Tip 7: Sta open voor ondersteuning

 Hulp vragen is een teken van sterkte. Aarzel niet om hulp of ondersteuning te vragen aan mensen uit je omgeving of hulp te accepteren wanneer het wordt aangeboden.

Professionele bijstand hoort hier ook bij. Indien je stress maar niet vermindert, kan een psycholoog of therapeut je verdere inzichten en technieken bijbrengen. Een luisterend oor doet veel.

Training voor het omgaan met stress

 Als meerdere van je collega’s in je werkomgeving last hebben van stress symptomen, er vaak werk mee naar huis wordt genomen of er regelmatig mensen ontslag indienen, kan een training op het werk nodig zijn.

In zo’n training wordt de werkomgeving of bedrijfscultuur besproken onder zowel collega’s als leidinggevende(n) om langdurige oplossingen te bekomen. 

Dit is een structurele, preventieve en curatieve aanpak van stress, waarbij de werknemers zich ondersteund voelen en de productiviteit van het bedrijf terug stijgt. 

Leidinggevenden krijgen bovendien ook aangeleerd hoe ze gesprekken over stress kunnen voeren en hoe ze op een gepaste manier oplossingen kunnen verrijken aan hun werknemers.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven