Dankzij de veelzijdigheid van architectonisch beton kun je je creatieve geest helemaal de vrije loop laten gaan. De mogelijke kleuren, vormen, granulaten en afwerkingen zijn zo goed als eindeloos. Daarnaast kan het ook gecombineerd worden met andere materialen zoals glas, aluminium en natuursteen. Je kan ervoor kiezen om decoratieve elementen als , raam- en deurdorpels, kroonlijsten, erkers en andere sierelementen aan te brengen of je volledige gevel te bekleden met betonnen gevelpanelen.
INHOUD
Soorten gevelbekleding in architectonisch beton
Soorten uitvoeringen
Architectonisch beton komt meestal in de vorm van op maat gemaakte panelen die worden onderverdeeld in drie types naargelang hun samenstelling. Ze kunnen dragend of zelfdragend zijn, maar ook gedragen of opgehangen worden. Er zijn:
- Volle panelen
- Panelen voorzien van een andere bekleding dan sierbeton
- Sandwichpanelen met doorlopende isolatie
Een ruim kleurenpalet
Nu zul je denken: beton is toch gewoon altijd grijs? Maar dit is niet het geval bij architectonisch beton. De kleur hangt namelijk sterk af van de onderlinge verhoudingen tussen granulaten, zand en grove toeslagmaterialen in de samenstelling van het cement. Op die manier zijn er dus talrijke natuurlijke kleuren mogelijk. De meeste mensen gaan voor grijs, antraciet en zandkleur.
Maar ook andere kleuren zijn mogelijk. Het gebruik van kleurstoffen breidt het kleurenspectrum nog verder uit. Deze pigmenten zijn bestand tegen UV-straling en verliezen hun kleur dus niet. Deze pigmenten worden toegepast wanneer je als klant een kleur wilt die niet met de natuurlijke middelen bereikt kan worden.
Creatieve vormgeving op maat
Ook qua vorm zijn de mogelijkheden eindeloos. De panelen worden namelijk op maat gemaakt: het cement wordt namelijk in een mal gegoten. Die mal nagenoeg elke mogelijk vorm hebben die je maar wilt. Hierdoor krijgt je gevel een unieke en stijlvolle aanblik.
Adembenemende afwerkingen
Iedereen weet dat een goede afwerking van essentieel belang is als je een mooi resultaat wilt bereiken. Bij architectonisch beton is dit niet anders. Je hebt verschillende mogelijkheden in de afwerking van het oppervlak: gepolijst, geëtst, uitgewassen of glad, alsook ingemetste gevelstenen, keramische tegels of natuursteen. Hieronder krijg je de nodige informatie over elke mogelijke oppervlaktetextuur.
- Gepolijst beton: bij deze soort afwerking gaat met als volgt te werk: Na verharding wordt een laag van het beton afgeslepen, zodat de kleine holtes die ontstaan zijn door luchtbellen bloot komen te liggen. Hier wordt dan opnieuw een beetje cement in gegoten. Nadat deze nieuwe laag is verhard, gaat met over tot polijsten. Hoe vaker wordt geslepen, hoe gladder en glanzender het oppervlak. Als het beton zeer veel is gepolijst, spreekt men van hoogglans beton.
- Geëtst beton: hierbij wordt het zichtvlak van het paneel behandeld met een zuur: op die manier wordt de cementhuid weggeëtst. Het resultaat hangt af van het soort cement, zand en granulaten en hun onderlinge verhouding. Zo kun je verschillende texturen verkrijgen.
- Uitgewassen beton: bij deze afwerkingstechniek zijn de granulaten goed zichtbaar. Dit wordt bewerkstelligd door cementhuid weg te wassen met water, waardoor de korrelstructuur zichtbaar wordt. Afhankelijk van je vooraf gemaakt materiaalkeuze, worden de ronde of gebroken natuursteenkorrels zichtbaar.
- Glad beton: het beton blijft onbehandeld en dankt zijn kleur aan de gebruikte granulaten. Wel kun je het oppervlaktereliëf zelf kiezen: door speciale structuurmatten in de mal te leggen, krijgt het beton een uniek reliëf.
- Beton met keramische tegels, natuursteen of andere: dit is een afwerkingsmethode waarbij er sierelementen in het beton worden ingemetst. Je hebt hierbij de keuze tussen keramiektegels, baksteenstrippen, bakstenen of natuursteenstroken. Deze worden op bodem van de mal gelegd. We worden vastgemaakt door middel van een speciale kleeflaag. De elementen krijgen dan het uiterlijk van metselwerk.
- Sandwichpanelen: dit zijn multifunctionele panelen: ze dienen als dragend element, maar dragen ook bij tot een betere thermische isolatie, alsook verhogen ze de lucht- en waterdichtheid van de gevel. Op het gebied van afwerking beperken sandwichpanelen zich tot vlakke elementen. Ze moeten namelijk goed in elkaar passen en stevig zijn.
Voordelen van architectonisch beton
- Eenvoudig productieproces
- Snel geïnstalleerd
- Geen langdurige stockage op de werf
- Natuurlijk product
- Ruime keuze aan kleuren, vormen en afwerking
- Duurzaam, brandvast en milieuvriendelijk
- Eén van de goedkoopste gevelbekledingen
- Isoleert geluid en warmte
- Architectonisch beton kan gemakkelijk verankerd worden in een bouwwerk
- Veel goedkoper dan natuursteen
Hoeveel kost architectonisch beton?
Zoals eerder vermeld is beton een relatief goedkoop bouwmateriaal. De exacte totaalprijs hangt echter af van project tot project en hangt sterk af van evidente zaken zoals de hoeveelheid beton die je nodig hebt, maar ook bijvoorbeeld van het soort afwerking: ga je voor iets sobers, dan zal de prijs lager liggen dan wanneer je panelen met allemaal verschillende ingewikkelde vormen en veel decoratie laat maken. Daarnaast hangt de prijs ook af van het soort cement en de types granulaten die worden gebruikt voor het beton. Ten slotte kan het ook dat er bijkomende kosten bijkomen voor de installatie en/of het transport.