Spuitkurk is een modern materiaal dat gebruikt wordt om gevels en vloeren te bekleden. Het biedt een lange lijst aan mooie voordelen. Spuitkurk is makkelijk te verwerken, goedkoop, heeft een degelijke isolerende werking en kan gebruikt worden voor decoratieve effecten. Lees hier wat de kenmerken van een spuitkurk gevel zijn, en wanneer dit een goede keuze is voor jouw woning.
INHOUD
Wat is spuitkurk?
Spuitkurk wordt net als de kurk van een wijnfles gemaakt van echte kurkeik. Het materiaal is een verkorrelde versie van de bast van de kurkeik, die aan de Middellandse Zee groeit. Door de verkorreling en de toevoeging van waardevolle stoffen (acrylaatharsen, plantaardige olie) is spuitkurk erg praktisch materiaal om op een gevel aan te brengen. Onder andere harsen, pigmenten en conserveermiddelen worden aan de kurk toegevoegd. Hierdoor ontstaat een weersbestendig, decoratief en betaalbaar bouwmateriaal.
In vergelijking met andere gevelbekleding biedt spuitkurk de volgende voordelen:
- Het is milieuvriendelijk: Kurk is een natuurmateriaal dat jaarlijks op kurkeiken groeit – de bomen worden bij de winning niet gedood. En de toevoegingen zijn niet schadelijk. Wel zo goed voor je tuin en voor het milieu!
- Spuitkurk biedt een hoge isolatiewaarde: Tegen koude en hitte, tegen geluid van buitenaf, en tegen intrekkend vocht. Ook heeft spuitkurk een brandwerende werking.
- Het is een zeer bestendig materiaal, dat opgewassen is tegen scheuren, uitdrogen, mechanische beschadigingen en schimmelvorming.
- Spuitkurk is een betaalbaar materiaal voor gevelbekleding. De grondstof en de makkelijke verwerking daarvan dragen hieraan bij. Bovendien kan je premies krijgen indien je je gevel isoleert met spuitkurk.
- Spuitkurk voelt aangenaam aan en heeft een aantrekkelijk uiterlijk. Door de toevoeging van natuurlijke pigmenten is het materiaal in erg veel kleurtinten verkrijgbaar. Van spierwit tot antraciet, van diep donkerrood tot mild sepiagroen.
- Bestaande vochtproblematiek wordt opgelost. Vraag de aannemer dan om 100% waterdichte kurk te gebruiken! De laag kurk is in dat geval ondoordringbaar voor vocht en water. Doorslaand voor is een belangrijke oorzaak van koude in huis, schimmelvorming en de aantasting van de woningconstructie en de inboedel.
Wat is de prijs van een spuitkurk gevel?
Als de bedekking direct op de wand kan worden aangebracht, kost een gevelbekleding van spuitkurk ongeveer 40 tot 80 euro per vierkante meter. Dat is, vergeleken bij bekledingen van natuurhout, (bak)steen of kunststof schroten, gunstig. Het is altijd een goed idee om meerdere offertes aan te vragen. En om dan direct te laten doorschemeren dat je de diensten van meerdere vaklui aan het bekijken bent. Dat kan je een voordelige aanbieding opleveren.
Een interessante premie voor gevelrenovatie is mogelijk
De prijs van spuitkurk voor de isolatie van een gevel kan laag worden gehouden door de aanvraag van een premie. De spuitkurk isolatiewaarde is goed, maar niet zo hoog als die van speciale isolatiematerialen. Daarom zit een premie voor het isoleren van je huis er meestal niet in. Wat wel mogelijk is, is het aanvragen van de renovatiepremie.
Spuitkurk vs. Crepi
Zoals eerder genoemd is deze vorm van isolatie in tegelstelling tot andere manieren van het isoleren van de buitengevel een goedkope optie. Bij crepi moeten er eerst isolatieplaten worden aangebracht, waarna de crepi aangebracht kan worden. Dit product is een mengsel van kurk, hars, olie en een kleurpigment. Dit mengsel wordt met een speciaal drukpistool op de gevel gespoten. Er hoeft hier dus niets voor gebouwd te worden. Wel is het aanbrengen van twee lagen gewenst om de juiste isolatiewaarde te bereiken.
Beide manieren geven een vochtwerende werking. Zeker op moment als beide varianten netjes worden afgewerkt, zal dit een oplossing zijn voor eventuele vochtproblemen. Daarnaast is er voor beide varianten een grote keuze in verschillende afwerkingen.
Met onderhoud ben je ook beter af met dit product. Spuitkurk kan heel gemakkelijk zelf worden schoongemaakt met huismiddelen. Op het moment als je crepi wilt gaan onderhouden is de kans groot dat je hier een bedrijf voor moet inschakelen om het juiste resultaat te behalen. Op www.renovatie-gids.be vind je nog extra info terug over de verschillen tussen spuitkurk en crepi
Welke soorten zijn er te verkrijgen?
De basis van dit product is in principe vaak hetzelfde. Het betreft kurk, hars, olie en een kleurpigment. Er zijn twee variabelen die aangepast kunnen worden. Vanzelfsprekend kan er door het kleurpigment een kleur gekozen worden. Naast deze aanpassing kan er ook een speciale structuur gekozen worden. Kies je voor een variant met grote korrels kurk dan zal er ook een grovere structuur op de muur ontstaan. Dit is vaak het geval voor een buitengevel. Een variant met kleine kurk geeft een strakkere uitstraling of kan worden gebruikt binnenshuis.
Spuitkurk aanbrengen: hoe gaat het in zijn werk?
Spuitkurk wordt, zoals de naam al aangeeft, met behulp van een machine op een wand of vloer gespoten. Door de harsen blijft de kurk vanzelf kleven, droogt op, en biedt dan een taaie en naadloze bedekking van het gebouw. Het materiaal kan zowel binnen als buiten een pand worden aangebracht. Voor binnen wordt er doorgaans een variant gebruikt met kleinere, fijne korrels.
Voor de aanbreng van spuitkurk is het nodig dat de gevel vrij van stof, vet en grote beschadigingen is. Scheuren en gaten in de wand kunnen het beste vooraf worden gevuld, zodat deze na de bedekking met kurk niet zichtbaar zijn. Overigens is spuitkurk een erg vergevingsgezind materiaal! Het hecht met even groot gemak aan baksteen, hout, beton en metaal. Daarom is er doorgaans geen voorbehandeling van de wand nodig, als die in redelijke conditie verkeert.
Behalve de kleur en de korrelgrootte kan er nog voor gekozen worden om een steenstructuur in de kurk zichtbaar te maken. Als de muur opgebouwd is van baksteen, is het mogelijk om de structuur daarvan zichtbaar te houden.
Het bepleisteringsmateriaal crepi wordt wel eens verward met spuitkurk. Deze twee gevelbedekking lijken namelijk behoorlijk op elkaar. Er zijn echter verschillen. Zo duurt het veel langer om crepi aan te brengen, waardoor de arbeidskosten veel hoger zijn. Ook zijn de isolatiewaarden lager, en is het materiaal in minder kleuren beschikbaar dan spuitkurk.
Spuitkurk en isoleren van de woning
Spuitkurk isoleert de woning deels. Het materiaal heeft een goede isolatiewaarde (Lamba-waarde) van 0,038 – 0,040 W/mK. De laag kurk die wordt aangebracht is echter relatief dun. Daarom is het, als je woning slecht geïsoleerd is tegen koude en/of hitte, het beste om te kiezen voor isolatieplaten. Die kunnen overigens uitstekend gecombineerd worden met een afwerking van spuitkurk. Het kurk houdt water tegen en beschermt de isolatiematerialen tegen schade.
Onderhoud spuitkurk gevel
Dit product is erg makkelijk te onderhouden en laat zich makkelijk behandelen. Gebruik geen agressief middel, dit kan de muur aantasten. In de meeste gevallen volstaat het schoonmaken met water. Heb je een hardnekkige vlek? Gebruik dan een allesreiniger.